Aparate aer Conditionat

Deoarece temperaturile sunt in crestere vara, incaperile locuintelor devin calduroase cu un aer greu de respirat. Un aparat de aer conditionat ajuta la racirea incaperii si contribuie la imbunatatirea calitatii aerului.

Ai nevoie de un aparat de aer conditionat, pentru a mentine temperatura din locuinta la un nivel optim? Afla din acest ghid cum sa alegi un aparat de aer conditionat, tinand cont de consum, putere, functii si alti parametri de functionare.

Modele Recomandate

PRODUS ACCESIBIL

Aparat de aer conditionat Star-Light

Cel mai Accesibil Model

Aparat de aer conditionat Star-Light

PRODUS AVANTAJOS

Aparat de aer conditionat Tesla

Produs Avantajos - Calitate / Pret

Aparat de aer conditionat Tesla

PRODUS PREMIUM

Aparat de aer conditionat Samsung

Produs Calitativ - Premium

Aparat de aer conditionat Samsung

Cum alegi un aparat de aer conditionat

Performanta / capacitatea aparatului

Masurarea acestui parametru se face in BTU (British Thermal Units), o unitate de masura pentru energie termica. Cu cat indicele BTU e mai ridicat, cu atat creste suprafata si spatiul pe care dispozitivul este capabil sa il raceasca/incalzeasca. Vei deduce cu usurinta ca, in functie de suprafata camerei pentru care achizitionati produsul, vei calcula si un numar de BTU corespunzator.

Exemplu de calcul pentru locuinte cu inaltime obisnuita (2,5 m):

 • 9000 BTU/h – pentru maxim 35 m²
 • 12000 BTU/h – pentru maxim 55 m²
 • 18000 BTU/h – pentru maxim 85 m²

BTU/h sau kW?

Daca indicatorul BTU este folosit doar la unele versiuni, puterea exprimata in kilowati va fi prezenta pe toate ambalajele si fisele tehnice. Ca regula generala, ai nevoie de aproximativ 150W pe mp sau 50W pe metru cub, deci aproximativ 3.75kW pentru un spatiu 25mp. Pentru situatiile in care vrei sa compari doua aparate de aer conditionat, caracterizate prin indicatori diferiti iti putem spune ca 1 W = 3.412BTU.

Aparat de aer conditionat LG Standard Wi-Fi 12000 BTU, Clasa A++, Functie incalzire, 10 ani garantie compresor, Filtru protectie Dual, Controlul energiei active, S12ET Dual Inverter, R32

Tehnologia Inverter Compressor regleaza continuu viteza unui compresor, pentru a mentine nivelurile dorite de temperatura. Mai mult, tehnologia Smart Inverter de la LG cu frecventa pe gama de lucru cu economie de curent economiseste mai multa energie decat compresorul conventional.

Aparatele de aer conditionat LG functioneaza la niveluri acustice reduse, datorita ventilatorului inclinat unic LG si tehnologiei de motor BLDC, care elimina zgomotul inutil si permite o functionare lina. Filtrul cu protectie dubla capteaza particulele de praf cu diametrul mai mare de 10 ㎛, precum si bacteriile.

Aparat aer conditionat inverter vs. clasic

Aparat de aer conditionat Inverter

Inverter este tehnologia care sta la baza functionarii unei parti a aparatelor de aer conditionat. Tehnologia prevede un bloc de control ce regleaza functionare compresorului. La pornirea aparatului de aer conditionat, compresorul functioneaza aproape de parametrii maximi, ca dupa coborarea temperaturii pana la nivelul dorit, compresorul sa functioneze in continuare, dar la parametri redusi, astfel incat sa fie pastrata temperatura dorita.

Un aparat de aer conditionat dotat cu tehnologie inverter va regla temperatura dintr-o camera fara a mai fi necesara oprirea si repornirea constanta a compresorului. In schimb, viteza de functionare a compresorului va fi ajustata de senzori constant, in functie de necesitati si de setarile tale. Cu alte cuvinte, compresorul porneste la capacitate maxima si functioneaza in aceste conditii pana cand temperatura ambientala ajunge la valoarea setata de tine.

Aparat de aer conditionat Clasic

Aparatele de aer conditionat clasice functioneaza tot timpul la parametri maximi, iar la coborarea temperaturii compresorul se opreste. Atunci cand temperatura incepe sa creasca din nou si depaseste cu 2 grade nivelul setat, compresorul este repornit.
La variantele clasice termostatul intrerupe si reporneste compresorul de cateva ori pe zi, in functie de temperatura din camera, reducand astfel durata de viata si determinand facturi mai mari la curent.

Aparat de aer conditionat Whirlpool SPIW 318L, 18000 BTU, Clasa A++, Functie incalzire, 6Th Sense, Filtru HD + Active Carbon, R32

Aer conditionat remarcabil, inclusiv unitatea interna si externa. Tehnologia 6th Sense, evalueaza automat temperatura camerei cu ajutorul senzorului si face combinatia ideala a functiilor operationale pentru a obtine cel mai bun confort. Acest aparat de aer conditionat Whirlpool alb dispune de o eficenta energetica exceptionala clasa A++, pentru un consum redus de energie.

Controlati-va aerul conditionat oriunde si oricand multumita functiei Conectivitate Whirlpool. Cu ajutorul functiei Jet, puteti reduce temperatura cu 5C in doar 10 minute. Aer conditionatul reversibil este optiunea inteligenta pentru iarna. Bucurati-va de aer rece in timpul verii calduroase, precum si de temperatura calda pe timpul iernii, datorita functiei de incalzire a aparatului de aer conditionat.

Functii si Caracteristici

Daca vrei ca modelul pe care-l achizitionezi sa fie cat mai usor de utilizat, urmareste urmatoarele detalii:

 • Timer – iti ofera posibilitatea de a programa cand sa porneasca sau cand sa se opreasca dispozitivul.
 • Incalzire – utila in timpul sezonului rece, deoarece iti permite sa incalzesti incaperea simplu si rapid. Nu e insa suficient de eficient pentru a fi sursa de incalzire de baza.
 • Ventilatie – prin prezenta acestei functii, temperatura din interior este uniformizata, astfel incat consumul de energie sa fie minim. Ea nu foloseste compresorul, ci doar ventilatorul unitatii.
 • Dezumidificare – Orice potential utilizator stie ca umiditatea excesiva poate fi foarte inconfortabila, ducand la aparitia mucegaiului. De aceea, dispozitivul nu numai ca trebuie sa mentina temperatura constanta, ci sa si controleze nivelul de umiditate din incapere.
 • Ajustarea automata – e o caracteristica utila, ce face posibila reglarea automata a debitului si temperaturii, astfel incat sa se realizeze un nivel maxim de confort.
 • Autocuratare – functie ce te scapa de grija curatarii permanente a aparatului de aer conditionat si asigura un mediu lipsit de impuritati.
 • Control de la distanta – daca vrei sa iti pornesti/opresti dispozitivul oricand iti doresti, ai aceasta posibilitate, daca modelul tau e doatat cu aceasta caracteristica. Astfel, cand te intorci din vacanta gasesti racoare in casa, poti setat totul in asa fel incat sa le fie bine copiilor cand vin de la scoala si asa mai departe.

Aparat de aer conditionat Heinner Obsidian 12000 BTU Wi-Fi, Clasa A++, Functie incalzire, Design Vshape, Filtru High Density, Eco Mode, HAC-12OWF-BK

Design-ul deosebit al panelului aduce un plus de eleganta in casa dumneavoastra. Panelul fotosenzitiv regleaza automat afisajul si sunetul displayului. Atfel, atunci cand se stinge lumina in camera, afisajul se intuneca incet, dupa 5s viteza ventilatorului scade si este oprit orice sunet. Revine la normal atunci cand se lumineaza din nou camera.

Produsul dispune in mod suplimentar si de functia ECO pentru un confort maxim si o extra economie. De exemplu, activand functia pe timpul noptii, beneficiezi de o reducere de pana la 60% a energiei in decursul a 8 ore. Filtrul HD asigura o eficienta crescuta a retinerii prafului cu pana la 50% mai mult si a polenului cu pana la 80%.

Eficienta Energetica – SCOP / SEER

Ca orice aparat electrocasnic, si un astfel de dispozitiv va fi repartizat pe clase de eficienta energetica. Acestea sunt notate cu litere si diferentiate pe subcategorii prin numarul de plusuri adaugat la sfarsit. Asadar, cele mai eficiente si economice modele sunt cele din clasa A, cu mentiunea ca A+++ este deocamdata superlativul.

SEER

SEER (Seasonal energy efficiency ratio) repezinta rata de eficienta energetica in cazul racirii, insa este o rata sezoniera, care tine cont de energia electrica consumata si energia termica de racire generata in tot sezonul de racire.

SCOP

SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) repezinta coeficientul de performanta in cazul incalzirii, insa este un coeficient sezonier, care tine cont de energia electrica consumata si energia termica pentru incalzire generata in tot sezonul de incalzire.

Nivelul de zgomot

Zgomotul unitatii de la interior este produs de aerul ce trece prin ventilator si se masoara in decibeli (dB). De exemplu, 20 – 30 dB este o valoare inofensiva pentru urechea umana. Un zgomot care trece ca intensitate sonora de 60 dB poate fi tolerat pentru o perioada de timp, insa este destul de stresant. La cele mai performante sisteme de clima, valoarea acestui coeficient poate ajunge si la 16 dB.

Majoritatea dispozitivelor includ cel putin doua moduri de functionare, dintre care unul este cel pentru noapte sau somn (Sleep, Night, Silent) conceput pentru a reduce turatiile si implicit nivelul de zgomot, astfel incat sa nu deranjeze.

Aparat de aer conditionat Daikin Sensira Bluevolution FTXC35B-RXC35B Inverter 12000 BTU, Clasa A++, Programator 24 de ore, Filtru fotocatalictic

Noul aparat Sensira iti ofera functii avansate de distribuire uniforma a aerului si temperaturii in toata camera, precum si posibilitatea controlului de la distanta prin intermediul smartphone-ului. Daikin Sensira furnizeaza o serie de solutii de reducere a consumului de energie, precum tehnologia Inverter sau agentul frigorific R-32. Pentru a garanta o functionare optima, acest model a fost echipat cu un compresor imbunatatit.

In noua versiune, Sensira este dotata cu un filtru fotocatalitic din apatit de titan de dezodorizare, care are functia de a capta si neutraliza polenul, acarienii si alergenii in proportie de aproximativ 99%. Sensira face parte din gama Bluevolution, caracterizata de folosirea agentului frigorific R-32, care reduce cu 68% impactul asupra incalzirii globale.

Filtrarea

In functie de tipologia detinuta, se vor intrebuinta filtre diferite care sunt consumabile in timp. Asadar, ele vor determina niste costuri de mentenanta corespunzatoare. Multe modele vor permit curatarea si refolosirea lor, insa acestea tot trebuie schimbate la un moment dat.

 •  Filtru antipraf – Acest filtru este prezent la toate aparatele de aer conditionat si are rolul de a retine particulele de praf si alte substante macroscopice.
 • Filtre electrostatice – Aceste filtre sunt cele mai potrivite pentru retinerea prafului. Au efect atat asupra particulelor micronice cat si pentru cele mai mari. Ca principiu de functionare, este folosita forta electrostatica pentru a retine particulele solide sau lichide din aer.
 • Filtru de platina – Filtru de platina indeparteaza bacteriile si ciupercile, prevenind astfel cauzele care determina aparitia alergeniilor obisnuite, captand alergenii prezenti in aer si distrugandu-le structura.
 • Filtru electrostatic antibacterian – Pulberile fine, sporii invizibili de mucegai si microorganismele daunatoare sunt absorbite in filtru prin efectul electricitatii statice, dezvoltarea acestora fiind impiedicata de extractul volatil de izotiocianat, obtinut din wasabi.
 • Filtru Plasma Quad – Filtrul Plasma Quad de la Mitsubishi Electric combate bacteriile, virusii, alergenii si praful prin intermediul unui camp electric si al unei serii de descarcari electrice care trec prin tot aerul tratat de unitate.
 • Filtru cu Ionizare – Ionizatorul elibereaza ioni negativi la interior prin care se realizeaza o dezinfectie a aerului si diminueaza mirosurile neplacute din interior. Functia de ionizare absoarbe praful din incapere, polenul sau particulele mici generatoare de diverse alergii.

Aparat de aer conditionat Inventor ARIA 18000 BTU, Clasa A++, filtru HEPA, Follow me, AR3VI32-18WF / AR3VO32-18

Noua serie de aparate de aer conditionat ARIA de 9.000, 12.000, 18.000 si 24.000 Btu/h este capabila sa ofere un nivel maxim de confort cu ajutorul functiilor inteligente care pot indeplini pana si cele mai mari asteptari! Tehnologia inovativa cu care este echipat fiecare aparat de aer conditionat Inventor, asigura performante excelente la costuri minime. Filtrul avansat optimizeaza eficienta de filtrare cu pana la 40%.

Activeaza modul Ultra Silentios si bucurati-va de un sentiment absolut de liniste pura in camera ta. Reduce umiditatea nedorita din unitatea interiora in timpul functionarii in modul de racire. Dupa oprirea aparatului de aer conditionat, ventilatorul din unitatea interioara va continua sa functioneze pentru un timp pana cand aceasta uscata.

Aparat de aer conditionat Midea Blanc R32, 12000 BTU, Clasa A++, Wi-Fi Control, iECO Mode

Aparatele performante de climatizare Midea au excelente pentru functia de incalzire, putand genera caldura chiar si la o temperatura exterioara de -25°C. Aparatele de aer conditionat din gama Midea Blanc utilizeaza o tehnologie de pornire exclusiva si de o putere mare, in masura sa genereze un flux puternic de aer rece intr-un timp foarte scurt (pana la 30 de secunde).

Reduce impactul asupra mediului cu peste 65%, crescand eficienta energetica globala a aparatului de aer conditionat cu 5%. Deflectoarele se misca automat in toate directiile pentru un flux de aer echilibrat, acoperind toate colturile incaperii. Aparatele de aer conditionat Midea Blanc sunt echipate cu functia speciala iECO, ce permite o economisire a energiei electrice de pana la 60% in 8 ore

Lasă un comentariu